Våra båtar

Kåren har en stor mängd segelbåtar och följebåtar. Båtarna används flitigt under början på hösten och slutet på våren när scouterna seglar varje vecka. Varje åldersgrupp använder främst en specifik båttyp. Här kan du läsa mer om båtarna och deras specifikationer. Till vänster kan du läsa om att låna en optimist över sommaren i utbyte mot en natt som nattvakt i båthamnen.

OptimistBild på en seglande optimist

Kårens minsta båtar är Optimist-jollarna. Vi har 12 Optimister, som främst seglas av våra spårarscouter. De seglas även av våra upptäckarscouter när det av någon anledning inte är lämpligt att segla Triss. Vår Buster och Cerscent används som följebåtar till optimisterna. Optimisterna seglas av en till två scouter.

TrissEn seglande Triss

Vår nästa storlek på båt är våra fyra Trissjollar. En av våra trissjollar är av typ 1 (segelnummer 194) och de övriga är av typ 4 (5470, 5474 och 5536).  De är 4,2 meter långa och 1,55 meter breda. Båtarna seglas främst av upptäckarna och då av 3 till 4 scouter och en ledare.

Avantihattopeden

Våra fyra Avantibåtar heter Matulda (segelnummer 123), Hattopeden(100), Megasen(63) och Cocolorum(även kallad Börje, nummer 69), uppkallade efter figurer ur den tecknade TV-serien Matulda och Megasen från 1967.
De seglas av våra äventyrar-, utmanar- och roverscouter. Avantibåtarna är utrustade med utombordare för att underlätta vid tilläggning under långa seglingar till läger och vid äventyrarnas årliga långsegling.
Avantibåtar är väldigt populära bland sjöscoutkårer, vilket märks när man ser att av 200 tillverkade avantibåtar så ägs cirka 150 stycken av sjöscoutkårer i landet. Båtarna är 6 meter långa och 2 meter breda, båttypen konstruerades av Harry Becker på Lidingö.

Croyan (Maxi Magic)Croyan

Croyan är kårens största båt på 8 meter och har segelnummer 45. Hon är uppkallad efter Gerda Croy-Kårsell som avled 1970 och då testamenterade sin villafastighet vid Kottlasjön till vår scoutkår.

Croyan används främst som ledar/följebåt för Avanti, men seglas även av utmanarscouter och rover. För aktiva ledare och funktionärer med båtbevis C finns det möjlighet att hyra Croyan för privatsegling.

Gösta (Buster)

Vår Buster heter Gösta, uppkallad efter Gösta Martinelle kårens första ordförande (1957 – 1967). Gösta används som följebåt till Optimist- och Trissjollarna.

Hilda (Cerscent)Hilda

Vår Crescent 434 heter Hilda. Hon är uppkallad efter Gerda Croy-Kårsells mor.
Motorn heter Per och är uppkallad efter Gerda Croy-Kårsells far.

Filer med mer information och båtbestämmelser